GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

1. Mi is az a gabion támfal?

Acél és kő - egy igazán kreatív kapcsolat!

A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. Később a középkorban vesszőből font kasokat kővel és földdel töltve vár erődítésekhez és folyók partvédelmére használták Európában. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek. A 19. század közepén csak szőtt- és fonott acéldrótból készítettek gabion dobozokat, a 20. század közepétől megjelentek a hegesztett acélhálós gabion dobozok is.

A gabionok tehát az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, míg az úgynevezett talajtámfalaknál a rézsűbe rétegesen beépített acél-, illetve műanyaghálók biztosítják az állékonyságot.

A gabion (RENO) matracok alacsonyabb magassággal készülnek és elsősorban vízfolyások mederburkolataként épülnek.

Az oldal tetejére

 

2. Hol alkalmazható a gabion?

Gabion támfal egy autóút mellettA gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A GABION támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.

A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők.

A gabion szerkezetek alkalmazási területei:

 • súly támfalak
 • mechanikusak stabilizált talajtámfalak
 • épületek kiegészítő elemei
 • kert építészeti elemek (pl. ülőpadok, térelválasztó falak stb.)
 • mederburkolatok
 • átereszek és hidak elő fejei
 • vízmosáskötő, vízsebesség csökkentő műtárgyak

Az oldal tetejére

 

3. Miért használjunk gabiont?

A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.

Előnyei:

 • változatos beépítési lehetőség,
 • környezetbe illeszkedő, esztétikus megjelenés,
 • hosszú élettartam,
 • könnyen, gazdaságosan és gyorsan építhető,
 • helyszín közeli anyagok használhatók fel,
 • vízáteresztő, fagyra érzéketlen szerkezet,
 • flexibilitás, erősség.

A gabion dobozok változó méretű elemekből állnak, melyeket össze-, és egymáshoz kapcsolhatók a kívánt geometria kialakításához. A növényzettel befuttatott gabionszerkezet jól illeszkedik a természetes környezethez. Az acélháló felület fa takaró szerkezetekkel is kiegészíthető.

Gabion rendszer - különböző felhasználási területek

A cink-alumínium fémes, és esetleg további műanyag korrózióvédő réteggel bevont acéldrótból készített háló élettartama a 120 évet is elérheti. Az angol minőségvizsgáló intézet (BBA) a termékekre minőségi bizonyítványt adott ki. A kitöltő kőzet minősége is fontos szempont az élettartam vonatkozásában. A gabion dobozok töltésére célszerű eruptív, fagyálló kőzetet használni.

Az acéldrótból készült gabionszerkezet kedvezőbb árú, mint az egyéb építőanyagok. A szállítás lapra szerelve történik, így a szállítási költsége nem számottevő. A szerkezet összeállítását és töltését betanított munkások gyorsan elsajátítják, nincs szükség kvalifikált munkaerőre. A szerkezetek sok esetben gépi eszköz nélkül építhetők. Cölöpözés, víztelenítés és földmunkagép igénybevétele általában elkerülhető.

A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el.

Vízfolyások esetén a talajvíz és a mederben folyó változó víz között akadálytalan a kommunikáció, a hidrosztatikus nyomás nem terheli a szerkezetet.

A gabion fal építését követően fellépő talajmozgások (térfogatváltozás, süllyedés) következtében fellépő erőkkel szemben - az acélháló teherbírásának köszönhetően - rugalmasan viselkedik a szerkezet. Az acélhálóból készített doboz tehát nem csak a kőzet befogadására szolgáló doboz, hanem jelentős erősítést ad a szerkezetnek. További erősítést jelentenek a dobozon belül méterenként függőlegesen elhelyezett elválasztó rekeszek (diafragmák). Az évek során a szerkezeten megtelepült növényzet szárai és gyökérzete tovább erősíti a gabion szerkezetet.

A támfal bekerülési költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.

Az oldal tetejére

 

Szabadon álló gabion falak4. Hegesztett vagy fonott hálós gabiont válasszunk?

A hegesztett hálós gabion választása, építési alkalmazása gyakran több előnnyel jár a fonottal szemben.

 • A hegesztett hálós szerkezetnél a tervezett támfal geometria összeállítása során az egyes dobozok csatlakozó oldalai kettőzése elkerülhető, míg a fonott gabion dobozoknál az oldalak kettőzése elkerülhetetlen.
 • A hegesztett hálós gabion szerkezet gyakran megegyező rugalmassággal rendelkezik, mint a fonott, de a szilárdsági és tartóssági tulajdonságai jobbak.
 • A hegesztett hálós gabion korrózióval szembeni ellenállása nagyobb, mint a fonott technológiával készülté.
 • A hegesztett hálós gabion elemek mérettűrése ± 0,5% ,míg a fonotté ± 5%!
 • A PVC bevonattal ellátott fonott szerkezetű háló esetében a gyártás során alkalmazott csavarás miatt gyakran bereped a műanyag bevonat, így az UV sugárzás és a korrózió ellen kevésbé véd, mint a hegesztett hálón lévő bevonat.
 • A hegesztett hálós gabion dobozok a kőkitöltés során merevek és alaktartóak, míg a fonott hálóból készültek alaktartása gyengébb és a kőzet nyomása miatt gyakran deformálódnak.
 • A tervezett geometria és a falsík tehát a hegesztett hálós gabion szerkezeteknél jobban tartható.
 • A hegesztett hálós gabion panel elemek összeállítása spirálisan kialakított pálcákkal történhet, ami időmegtakarítással jár.
 • A hegesztett hálós gabion dobozok összeállítására kb. 20-30%-kal kevesebb időre van szükség.

 
A fonott hálós és a hegesztett gabionok leírását és műszaki adatait itt találja »

 

Az oldal tetejéreHidak és átereszek

 

A Hamco Multi-Plate egy olyan szerkezet, amely különböző méretekben előre gyártott és egymáshoz csavarozott, ívelt és tűzi horganyzott (már a gyárban) hullámacél lemezekből áll. Felhasználható vasúti, vízépítési és közúti területeken is, például szállítószalag alagutaknál, víztartályoknál vagy silóknál.

A beépítés és a szállítás könnyen és gyorsan, ezáltal gazdaságosan elvégezhető.
A tervezéshez nem szükségesek költséges számítások és rajzok.

Kapcsolat

Pannon Gabion Kft.

Székhely:
2051 Biatorbágy, Határ u .1.

Telephely:
2051 Biatorbágy, BOSMARK Erdővári Ipartelep

Telephely GPS koordináták:
E: 18.88269 - N: 47.47247

Mobil:
30 / 951 68 99

E-mail:
info@pannongabion.hu

Pannon Gabion |

Pannon Gabion Kft.

Székhely:
2051 Biatorbágy, Határ u .1.

Telephely:
2051 Biatorbágy, BOSMARK Erdővári Ipartelep

Telephely GPS koordináták:
E: 18.88269 - N: 47.47247

Mobil:
30 / 951 68 99

E-mail:
info@pannongabion.hu